Project Update - laatste kwartaal 2011

African Pinguïn Chick Bolstering Project

Geplaatst op: donderdag 29 december 2011 om 14:05
pinguins-nov-2011

De Afrikaanse pinguïn broedt van februari tot en met oktober. Gedurende die periode passen deze dieren zich aan, aan hun omgevingsfacturen: is er wel of niet voldoende vis? Zij er zware weersomstandigheden of bijvoorbeeld overstromingen. Ook kunnen ervaren koppels twee keer per jaar jongen op de wereld zetten en grootbrengen.

Gevaar van dit uitgebreide broedseizoen is dat de jongen tijdens de rui geboren worden. Tijdens de rui verliezen ze namelijk hun waterdichte winterkleed. Ze kunnen in die periode niet zwemmen en zijn dus niet in staat om vis te vangen. Ze eten niet (genoeg) en verliezen 40% van hun lichaamsgewicht. Hierdoor kunnen ze hun jongen in deze periode niet grootbrengen.

Ruim 4 op de 5 kuikens terug de natuur in

SANCCOB brengt al vele jaren pinguïnkuikens met de hand groot om ze vervolgens terug te zetten in de natuur. De kuikens komen er om verschillende redenen terecht. De voornaamste is dat ze tijdens de rui worden geboren. Maar olielekken, bouwwerkzaamheden en verlaten eieren (binnen broedkolonies) zijn ook veel voorkomende redenen waarom pinguïnkuikens bij SANCCOB terecht komen.

Sinds 2006 zijn er in totaal 2.407 pinguïnkuikens opgenomen bij SANCCOB, waarvan er 2.042 kuikens van ruiende koppels kwamen (de zogenoemde ‘kerstkuikens’).
Ruim vier op de vijf kuikens worden teruggeplaatst in de natuur, wat betekent dat er in de laatste vijf jaar ongeveer 2.000 kuikens succesvol zijn grootgebracht en teruggeplaatst.

Verschillende stranden en baaien in Zuid-Afrika worden in de gaten gehouden. De kuikens die in slechte conditie zijn, worden weggehaald en de kuikens die in goede conditie zijn, worden verder gemonitord.

Nieuw opvoedcentrum geopend

Op vrijdag 25 november jl. is het nieuwe opvoedcentrum geopend. De nieuwe unit heeft een broedkamer en krijgt binnenkort een gloednieuwe broedmachine zodat eieren kunnen worden uitgebroed en kuikens vanaf dag één kunnen worden grootgebracht. Dan zijn er ook nog de algemene kuikenkamer - waar de meeste actie plaatsvindt - en een kamer waarin alle voorbereidingen plaatsvinden en de kuikens kunnen worden schoongemaakt.

Deze proactieve stap zorgt ervoor dat het SANCCOB straks ook in staat is om in gevangenschap geboren kuikens uit te zetten in de natuur. De eerste stap is dan ook het vergroten van de kennis om succesvol grote aantallen kuikens uit te broeden en groot te brengen, om ze daarna vrij te kunnen laten in het wild. De tweede stap is om genetisch zuivere pinguïneieren van Zuid-Afrikaanse beschermorganisaties te gebruiken. Om deze stap te kunnen faciliteren heeft de PAAZAB samenleving een stud book samengesteld voor Afrikaanse pinguïns in Zuid-Afrika.

De autoriteiten herkennen de nijpende situatie van de Afrikaanse pinguïns ook en nemen dappere stappen in de goede richting.

‹ Terug naar Nieuws