Zwartvoet pinguïn verkent de kust met zender

Geplaatst op: maandag 11 juli 2011 om 11:20
lucy

Zwartvoet Pinguin
Op 26 juni 2011 is er voor het eerst in de geschiedenis een jonge zwartvoet pinguïn uitgerust met een radiozender en vrijgelaten door SANCCOB (Zuid-Afrikaanse stichting voor de bescherming van kustvogels). De jonge vogel, 'Lucy' genaamd, gaat hopelijk een heleboel informatie opleveren over de plaatsen waar jonge vogels op zoek gaan naar voedsel en mogelijk nieuwe broedgebieden.

Met de hand grootgebracht
De zender geeft naar verwachting ten minste 6 maanden lang de positie van de jonge pinguïn door. Om risico op ongemak te voorkomen bij het dragen van een radiozender is er een selectie van 5 jonge pinguïns gemaakt die de methode zullen uittesten. Het gaat om dieren die met de hand zijn grootgebracht en dat is een bewuste keuze. Deze vogels zijn bij het vrijlaten over het algemeen wat beter in conditie dan pinguïns die door de ouders zijn grootgebracht. Daarnaast hebben deze pinguïns al wat meer zwemervaring dan hun natuurlijk grootgebrachte broertjes en zusjes.

130 km noordwaards
Tussen 26 juni en 5 juli zijn er al heel veel verschillende gegevens binnengekomen over waar Lucy zich ophoudt. Zo heeft zij in totaal al 430 km afgelegd, waaronder een 48 uur non stop zwemroute 130 km noordwaarts.

Chick Bolstering Project
Deze actie is onderdeel van een groter project
dat het 'Chick Bolstering Project' wordt genoemd; een project waarbij onder andere verlaten pinguïnkuikens worden opgevangen en teruggeplaatst. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund ondersteunt dit project al enkele jaren en heeft in 2010 een extra bijdrage van 
€ 2.300,- gegeven voor de aanschaf van de radiozenders.

                                                        
                                                                                                      Route van Lucy

‹ Terug naar Nieuws