Club Pan

Geplaatst op: vrijdag 29 april 2011 om 11:45
club-pan

Project Pan
Club PAN (Personnes, Animeaux Nature) is een natuurbehoud en educatie project van de Wild Chimpanzee Foundation. Club PAN heeft de activiteiten het afgelopen jaar aanzienlijk uitgebreid. De club maakt kinderen uit de omgeving van het Tai Reservaat enthousiast voor de dierenwereld. Het reservaat is het thuis van de laatste groepen chimpansees in Ivoorkust. De kinderen worden betrokken door theatervoorstellingen over de dieren in het bos en over de invloeden van stroperij. Hiernaast worden er ook leuke maar vooral leerzame uitstapjes georganiseerd voor kinderen.

Bedreigingen voor de chimpansee
Chimpansees worden met uitsterven bedreigd. De belangrijkste reden hiervan is dat de bossen waarin zij leven worden vernietigd. De bevolking heeft brandhout nodig om hun voedsel te koken en de bomen worden gebruikt voor de houtindustrie. Ook wordt er veel bos gekapt voor de landbouw.

Bushmeat
In Ivoorkust wordt ook jacht gemaakt op chimpansees voor het vlees. Hierbij gaat het niet zozeer om de traditionele jacht, die geen bedreiging vormt voor het overleven van een diersoort; de handel in 'bushmeat' is wèl een groot probleem. 'Bushmeat' betekent letterlijk 'vlees uit het bos'. Het vlees van gorilla's, chimpansees, bos-antilopen en veel andere regenwouddieren wordt tegenwoordig in grote hoeveelheden in de Afrikaanse steden verkocht als luxe-produkt. Omdat chimpansees zich maar langzaam voortplanten, zijn ze een erg kwetsbare diersoort. Club PAN wil zich blijven inzetten voor het behoud van de natuur en de groepen chimpansees in het Tai Reservaat. Door de kinderen te blijven informeren over de gevolgen van het stropen en het kappen van bos, bouwen ze aan de toekomst van de chimpansee.

Onze bijdrage
Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund heeft vanaf 2008 een bedrag van € 11.000 overgemaakt naar het Club PAN project. Ook in 2011 zal het fonds een nieuwe aanvraag ontvangen en wordt de samenwerking voortgezet. 

‹ Terug naar Nieuws