Het voorbestaan van de Indische neushoorn wordt ernstig bedreigd.

Het Wildlife Fund ondersteunt Indian Rhino Vision.

Geplaatst op: vrijdag 29 april 2011 om 11:45
rhino-loaded-in-truck17jan2011irf-photo-by-bibhab-talukdar

De Indiase deelstaat Assam, in het uiterste noordoosten van India, is de thuishaven van 2.200 van deze dieren. Doel van de Indian Rhino Vision is om dit aantal in 2020 te hebben verhoogd tot 3.000 exemplaren.

Translocaties
Onderdeel van dit programma zijn zogenoemde translocaties: het overbrengen van de dieren uit dichtbevolkte gebieden naar plaatsen waar ze veel minder voorkomen. Momenteel leeft 90% van de Indische neushoorns in Assam namelijk in één wildpark; Kaziranga. De neushoorns zijn hierdoor extra gevoelig voor bijvoorbeeld ziekten, natuurrampen of inteelt. Om de totale neushoornpopulatie minder kwetsbaar te maken, moet het aantal dieren dat in andere gebieden leeft worden uitgebreid. Een translocatie kan daaraan bijdragen, zoals in het geval van Manas Nationaal Park, waar momenteel nog maar 5 neushoorns leven. Vanaf  december 2010 werden in totaal 20 neushoorns naar het park overgebracht, te beginnen met het wijfje en haar jong dat op 28 december zijn verhuisd. Om ervoor te zorgen dat het aantal neushoorns in andere nationale parken ook groeit, worden ook daar translocaties voorbereid. Het Wildlife Fund heeft financiële ondersteuning geboden bij de verhuizing van vier Indische neushoorns. Andere dierentuinen en natuurbeschermingsorganisaties nemen de kosten op zich van zestien andere neushoorns.

2.300 kilo wegende dikhuiden
Aan een translocatie gaan maanden van voorbereiding vooraf. Een team van gespecialiseerde dierenartsen en transporteurs bekijkt welke neushoorns geschikt zijn voor de verhuizing, hoe de circa 2.300 kilo wegende dikhuiden verdoofd moeten worden en veilig kunnen worden vervoerd. Ook wordt het nieuwe leefgebied van de dieren onderzocht. Zo is door het WNF gekeken of het gebied voldoende voedsel biedt voor uitbreiding van het aantal dieren. Daarnaast zijn extra parkwachters gehuurd en controleposten aangelegd om te voorkomen dat de dieren ten prooi kunnen vallen aan stropers.

Jacht op de horens
In tegenstelling tot zijn Afrikaanse soortgenoten, heeft de Indische neushoorn maar één hoorn. Daarnaast heeft het dier een dikke, geplooide huid, vandaar zijn bijnaam 'pantser neushoorn'. Ooit kwam deze soort in heel Zuid-Azië voor, maar aan het begin van de twintigste eeuw slonk het aantal tot 10 à 20 dieren. Het dier werd op grote schaal gestroopt om zijn hoorn te verwerken in traditionele oosterse medicijnen. Dankzij strenge beschermingsmaatregelen leven er momenteel weer 2.400 Indische neushoorns in het Indiase Assam en in het buurland Nepal.

Ambassadeurs
In DierenPark Amersfoort leven twee panster neushoorns: Zimon en Saar. Als alles goed gaat, bevalt Saar in november 2011 van een jong.

‹ Terug naar Nieuws