Perzische panter

Geplaatst op: donderdag 26 mei 2011 om 13:20
leopard3

De Perzische panterondersoort is behoorlijk groot en heeft een vrij dikke vacht. Ze komen niet alleen voor in Iran, maar ook in enkele aangrenzende landen zoals Armenië en Afghanistan. Er leven er waarschijnlijk nog zo’n 1300 waarvan meer dan de helft in Iran. Weinig panters in een heel groot gebied dus. Met panters weet je nooit waar ze precies zitten; het zijn schuwe dieren die zich heel goed weten te verbergen. Ze leven solitair en komen alleen samen om te paren. Vroeger leefden er veel meer panters in Iran. Angst voor panters onder de bevolking vormt de belangrijkste bedreiging. Een panter heeft het op je vee voorzien of misschien zelfs op je kinderen. Dus als je als inwoner de kans krijgt, schiet je hem af. 

Help de panters
De Iranese natuurbeschermingsorganisatie 'Plan for the Land' wil wat voor de panters doen. De eerste stap was in kaart brengen of ze er eigenlijk nog zijn en waar ze precies leven. Een methode om dit soort onderzoek te doen, is het werken met verborgen camera’s. Je installeert camera’s langs plekken waar je panters verwacht. Er wordt automatisch een foto gemaakt als er een panter voorbij komt. Uiteindelijk ontstaat er een beeld van de plekken waar panters leven, de afstanden die ze afleggen en de routes die ze gebruiken. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund droeg bij aan de kosten.

Panters zijn de moeite waard
Toen het totaalplaatje duidelijk werd, kon er gericht actie worden ondernomen. Er werden informatiebijeenkomsten gehouden waarin de dorpsbewoners leerden hoe je het best met panters kunt omgaan. Met het gevaar valt het mee; je moet weten waar ze zitten en op die plekken zorgen dat je je kudde bij elkaar houdt. Een omgeving creëren waar mens en panter samen kunnen leven is belangrijk. Mensen daadwerkelijk enthousiast maken gaat nog een stap verder. Er is niet alleen goed te leven met wilde dieren; ze zijn zelfs interessant. Het is een bijzonder moment als je een panter ziet, of zelfs alleen maar zijn sporen ontdekt. Ook de mensen buiten de pantergebieden werden enthousiast gemaakt voor de roofdieren. In het Dar’abab Nature and Wildlife Museum werd een Perzische panterdag georganiseerd waar kinderen pantergerelateerde spelletjes konden doen en dingetjes mee naar huis kregen die met panters te maken hebben.

Iran is een land dat vaak in het nieuws is. Door onze samenwerking met de mensen van Plan for the Land beseften we dat er daar ook mensen leven die, net als wij, gefascineerd zijn door de dierenwereld. Ondanks dat de communicatie soms wat moeizaam verliep, concludeerden we dat grenzen worden overschreden door de door iedereen gedeelde interesse in de dierenwereld.

‹ Terug naar Nieuws