Het Wildlife Fund blijft Indian Rhino Vision 2020 steunen

Geplaatst op: vrijdag 9 december 2011 om 10:50
indian-rhino-vision-2020jgp

3.000 wilde Indische neushoorns
Sinds 2008 sponsort het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund  Indian Rhino Vision 2020 . Dit is een ambitieus project waarin wordt samengewerkt door de overheid van Assam (provincie in India), de International Rhino Foundation, het Wereld Natuur Fonds, het Bodoland Territorial Council en de U.S. Fish & Wildlife Service. Het project is goed op weg om het doel te behalen: het bereiken van een aantal van minstens 3.000 wilde Indische neushoorns in de zeven beschermde gebieden in Assam in 2020.

Risico's
Ook al gaat het aantal Indische neushoorn beetje bij beetje weer omhoog, er blijft een groot risico dat het aantal neushoorns plotseling sterk vermindert. Er leven namelijk erg veel dieren in één populatie, in hetzelfde gebied dus. Als er onverhoopt een ziekte uitbreekt, een overstroming plaatsvindt, of als er stropers aan de slag gaan, kan dat in één keer voor een serieuze afname van de populatie zorgen. Ook heeft een gebied op een zeker moment een maximum aantal neushoorns bereikt. Zodra dit aantal is bereikt, vindt er bijvoorbeeld veel overlast plaats bij bijvoorbeeld boeren (waardoor er meer gestroopt gaat worden), worden er minder jongen geboren, of sterft er een groter aantal neushoorns dan normaal.

Meerdere populaties creeëren
Om dit te voorkomen is het een goede oplossing om verschillende kleinere populaties te hebben, in verschillende gebieden. Om dit te bereiken heeft de Indian Rhino Vision 2020 een aantal Indische neushoorns naar andere gebieden verplaatst. In april 2008 werd dat voor het eerst gedaan: twee mannelijke neushoorns werden van het ene natuurgebied naar een ander natuurgebied verplaatst. In totaal zijn er nu 8 neushoorns naar een ander gebied gebracht.

Neushoorns verplaatsen
Om het doel van minstens 3.000 neushoorns in 2020 te behalen, moet ook komend jaar actie worden ondernomen. Het plan is om in 2012 acht tot twaalf Indische neushoorns te verplaatsen. Hierdoor kan de nieuwe populatie weer groeien en zijn ze minder vatbaar voor ziektes en natuurrampen. Daarnaast worden er 50 extra beveiligers aangenomen die er strikt op toezien dat er niet wordt gestroopt.

Donatie Wildlife Fund
Voor dit alles is wel geld nodig. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund doneert komend jaar bijna 14.000 euro. Van dit geld worden 3 Indische neushoorns naar een ander natuurgebied gebracht.

‹ Terug naar Nieuws