Kort in gebruik en nu al succesvol

Zebra database

Geplaatst op: maandag 3 oktober 2011 om 13:55
img6139

De afgelopen tijd zijn er veel activiteiten ontwikkeld met betrekking tot de bescherming van de Grévy zebra’s. Eén van de dingen die gedaan is, is het doen van tellingen opdat men bekend wordt met de aantallen zebra’s in het wild.
Ook is er de laatste tijd is veel vooruitgang geweest wat betreft de centrale database om zebra’s aan de hand van hun streeppatroon te identificeren. De database heeft al overlappingen gevonden tussen gescheiden populaties en er is al een patroon ontdekt in de looproutes van de Grévy zebra’s die tot nu toe onbekend waren. De database is nog maar kort in gebruik en dus nu al een succes!

Halsband
Vorig jaar is men begonnen met het plan om 25 Grévy zebra’s te voorzien van een zender aan een halsband. Met de gegevens die via zenders verzameld kunnen worden, kan duidelijk worden waar zebra’s vaak lopen, eten, e.d. Met deze informatie kan vervolgens ingespeeld worden op de behoeften van de zebra in bijvoorbeeld tijden van extreme droogte. Deze zenders worden overigens alleen bij vrouwtjeszebra’s omgedaan. Mannen zijn territoriaal waardoor ze in hetzelfde gebied blijven. Vrouwtjes daarentegen hebben geen territorium en leggen daardoor veel grotere afstanden af, waardoor hun data een stuk interessanter is.

Aanhoudende droogte
Iedereen heeft de afgelopen tijd wel iets gehoord over de extreme droogte in de Hoorn van Afrika. Deze droogte heeft niet alleen invloed op miljoenen mensen in Ethiopië, Somalië en Kenia, maar ook op de dieren. Er is inmiddels een strategie ontwikkeld waarin staat hoe er gereageerd moet worden om de Grévy zebra’s door deze zware periode heen te helpen. De laatste tijd wordt dan ook, aan de hand van deze nieuwe strategie, aanvullend voedsel gegeven in gebieden waar niet meer genoeg te eten is voor deze dieren.

Het Wildlife fund steunt al enkele jaren dit project. Het afgelopen jaar hebben we € 6000,- bijgedragen.
 

‹ Terug naar Nieuws