Partner: Kwando Carnivore Project

Gevlekte hyena - 2014

Jaar: 2014
Gebied: Namibië
Bedrag: 10.700 euro

De Caprivi regio heeft het hoogste aantal mens-wildlife conflicten van Namibië. Het vee van de lokale bevolking staat hier zwaar onder druk van de wilde dieren die hier ook leven, waaronder de gevlekte hyena. Om de hyena populatie onder controle te houden is er een trofeeënquota opgesteld, waardoor er beperkt op de dieren gejaagd mag worden. Geconstateerd is dat de wijze waarop de overheid tot de trofeeënquota komt, niet gebaseerd is op wetenschappelijke data maar meer op de druk en de negatieve ideeën van de lokale bevolking. Op deze manier zijn de trofeeënquota een gevaar voor de stabiliteit van de clans.

Om meer te kunnen zeggen over de demografie van de clans observeert het Namibia Nature Foundation de hyena’s met behulp van infrarood camera’s en heeft het enkele dieren uitgerust met een satelliet halsband. Met deze informatie kan er gekeken worden waar de grootste probleem locaties zich bevinden en zo kunnen de management plannen voor het behoud van de gevlekte hyena’s geoptimaliseerd worden.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de verworven data ervoor zorgt dat de hyena’s niet meer op de trofeeënquota staan.. Ook kan het evalueren van de probleem locaties helpen bij het verminderen van het aantal mens-wildlife conflicten. De mensen van het project gaan dan ook steeds het gesprek aan met de boeren en lokale bevolking.

‹ Terug naar Onze projecten