Partner: Marwell Zoo

Grévy zebra - 2011

Jaar: 2011
Gebied: Kenia
Bedrag: 5.225 euro
zebra

Onderzoeksresultaten uit het werkveld zijn niet de enige belangrijke bronnen voor goed en geslaagd onderzoek.

Voor het project voor de Grévy zebra van het Marwell Preservation Trust is er eerst onderzoek gedaan in Marwell Zoo aan de zuidkust van Engeland. In Marwell Zoo is een soort streepjescodescanner ontwikkeld. Door dit programma kunnen verschillende zebra’s uit elkaar worden gehouden en is er veel beter zicht op de aantallen, de omvang van de kuddes en de migratiebewegingen in het werkveld. 

In Kenia en Ethiopië wordt onderzoek gedaan naar de kleine populatie Grévy zebra’s. Een van de grote bedreigingen voor de Grevy zebra zijn ziektes. Omdat het vee van lokale boeren en de Grevy zebra’s regelmatig elkaars pad kruisen is het risico op overdragen van ziektes zeer aanwezig. Bij zo’n kleine populatie kan een flinke uitbraak tot desastreuze gevolgen leiden. Er is dan ook behoefte om lokaal voldoende capaciteit te hebben zodat bij uitbraken snel kan worden ingegrepen.

Met het geld dat wij in 2011 hebben overgemaakt is een veldlaboratorium opgezet. Dit lab wordt gebruikt om zo snel mogelijk ziektes te detecteren. Ondertussen wordt het lab al goed gebruikt voor onderzoeken die anders niet hadden kunnen plaatsvinden.
 

‹ Terug naar Onze projecten