Partner: Iranian Cheetah Society

Perzische panter - 2012

Jaar: 2012
Gebied: Iran
Bedrag: 7.416 euro
leopard3

De Perzische panter leeft in west Azië, waarvan een groot deel in Iran. Waarschijnlijk leven er ongeveer 550 tot 850 dieren verspreid over heel Iran. Maar eigenlijk is er vrij weinig bekend over deze dieren en hun demografie. Aangezien het dier bedreigd is, zou het wel nuttig zijn om data te verzamelen wat betreft de populaties die zich daar bevinden. Het is dus noodzakelijk om eerst heel basale informatie in te winnen over o.a. het aantal dieren dat hier leeft en wat positieve of negatieve invloeden zijn op deze populatie. Ook leeft de Perzische panter in hetzelfde gebied als de ernstig bedreigde Aziatische cheeta, voor beide populaties is het van belang om erachter te komen wat de effecten van deze zogenaamde ‘intraspecific competition’ zijn.

Na 7 maanden van veel werk en inzet is het eindelijk zover. Het ‘’Leopard Theater’’ kan eindelijk van start gaan. De eerste show was in de Lorestan provincie in West Iran vlakbij twee beschermde gebieden: Oshtorankouh en Sefidkouh. Tot nu hebben vier dorpen de show ontvangen. De show bestaat uit een aantal workshops en educatie programma’s waardoor de mensen al doen en kijkend leren over de belangen bij het behoud van de Perzische panter. Het is namelijk zo dat de mens de grootste bedreiging is, dus de mens moet er wat aan gaan doen en deze show helpt daarbij.

De twee belangrijkste beschermde gebieden zijn de Oshtorankouh en Sefidkouh. Hier zitten de laatste populaties van de panters en hun prooi: de Perzische Ibex en de Armeense mouflon. Toch door de zwakke maatregelen en vormen van miscommunicatie hebben er voor gezorgd dat er veel panters verdwenen zijn in de afgelopen jaren. Om deze reden is de Iranian Cheetah Society (ICS) bezig met het trainen van lokale partners voor het effectief beschermen van de gebieden en dit kan door de logistieke en financiële hulp van DierenPark Amersfoort Wildlife Fund.

‹ Terug naar Onze projecten