Partner: Bristol Zoo, SANCCOB

Zwartvoetpinguïn - 2010

Jaar: 2010
Gebied: Zuid Afrika
Bedrag: 3.284 euro
zomervakantie-20080543

De alarmerende terug gang van de pinguïnpopulatie op het Zuid-Afrikaanse Robbeneiland met 75%, is reden voor een aantal acute maatregelen. Het is overigens geen locaal verschijnsel. In zijn hele verspreidingsgebied langs de Zuid-Afrikaanse kust is de zwartvoetpinguïn de afgelopen decennia sterk in aantal afgenomen.

Zwartvoetpinguïns halen hun voedsel altijd uit een bepaald gebied waar de voedseldichtheid hoog is. Vlakbij dat gebied hebben ze de plek waar ze eieren leggen en waar de kuikens uitkomen. Door de klimaatverandering is het gebied waar ze voedsel vandaan halen verplaatst; het ligt nu een stuk verder weg van de broedplaats. Omdat de nieuwe voedselplaats niet geschikt is om te broeden, is de afstand tussen voedsel en gelegde eieren een stuk groter geworden. Het gevolg hiervan is dat pinguïns die normaal gesproken broeden en eten afwisselen, na het eten niet meer terugkeren naar hun eieren omdat de afstand te ver is. Hierdoor worden dus veel eieren en kuikens achtergelaten.

In 2010 zijn in totaal 584 pinguïnkuikens in het opvangcentrum van SANCCOB in Kaapstad opgenomen. Het grootste deel daarvan zijn verlaten pinguïnkuikens. Van het totaal aantal dieren is driekwart weer uitgezet. Ze zijn uitgezet in 6 verschillende gebieden, waarvan in Betty’s Bay en Dyer Island het grootste aantal is vrijgelaten. Een groot deel (74%) van de uitgezette pinguïns werd uitgezet met een metalen ring om hun vleugels, zodat ze ook later te herkennen zijn. Een aantal pinguïns ging alsnog dood in het opvangcentrum. Van al deze pinguïns is hun doodsoorzaak onderzocht. De twee belangrijkste oorzaken zijn luchtzakont-steking en ondervoeding. De jonge opgenomen pinguïns waren meestal in slechte lichamelijke conditie, waardoor ondervoeding een belangrijke doodsoorzaak is, en waardoor ze vatbaarder waren voor infecties. De klein deel (4%) is niet vrijgelaten maar werd langer in de opvang gehouden. De gemiddelde duur van opvang van de jongen was 56 dagen; 16 dagen langer dan in de voorgaande jaren. De oorzaak hiervan ligt in het feit dat alle pinguïns werden getest op het herpesvirus. 
 

‹ Terug naar Onze projecten